|
Autentificarea documentelor
Autentificarea este o procedura notariala prin care notarul public, investit in temeiul legii, verifica legalitatea actului supus autentificarii, atesta identitatea si domiciliul partilor din act – prezente in fata sa - carora le ia in mod nemijlocit consimtamantul. [+]
Actele autentice notariale se incheie si se semneaza de catre parti exclusiv in fata notarului public, dupa ce acesta verifica in prealabil identitatea partilor si continutul actului.
Cel mai frecvent sunt incheiate acte autentice ca:
- Declaratii pe propria raspundere, pentru Registrul Comertului, pentru tranzitarea frontierei de catre copilul minor, pentru cazier fiscal, etc
- Contracte de vanzare-cumparare
- Antecontractul de vanzare-cumparare
- Promisiunea unilaterala sau bilaterala de vanzare-cumparare
- Contractul de donatie
- Oferta de donatie; acceptarea ofertei de donatie
- Contractul de ipoteca
- Contractul de schimb imobiliar
- Acte de dezmembrare/comasare imobile
- Acte de partaj
- Constituirea unui dezmembramant al dreptului de proprietate
- Acte constitutive pentru societati comerciale
- Statut pentru fundatii
- Regulamente de participarea la tombole si alte jocuri de noroc, etc
|
[ - ] |
Pentru anumite acte, forma autentica notariala este imperativ prevazuta de lege. [+]
- Pentru unele acte, forma autentica notariala (obligatorie) este ceruta pentru incheierea valabila a acestora. In aceasta categorie intra:
- toate actele juridice intre vii de instrainare si dobandire a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, si
- toate actele juridice intre vii prin care se constituie un drept real imobiliar asupra unui teren cu sau fara constructie, indiferent de destinatia sau intinderea acestuia.
- Pentru alte acte, forma autentica notariala (obligatorie) este ceruta pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti prin efectuarea de inscrieri in cartea funciara. Acestea sunt acele acte juridice prin care s-a transmis, constituit, modificat sau stins un drept de proprietate sau orice alt drept real asupra unui imobil, cu exceptia:
- drepturilor care se sting prin decesul titularului
- drepturilor care se sting prin implinirea termenului
- actelor care emana de la o autoritate publica
- Prin acte care emana de la o autoritate publica se intelege oricare dintre urmatoarele:
- certificatul de mostenitor sau legatar
- hotararea judecatoreasca
- decizia autoritatii administrative referitoare la drepturile reale imobiliare
- titlul de proprietate si ordinul prefectului emise in temeiul Legii nr. 18/1991 cu modificarile si completarile ulterioare
- certificatul de atestare emis in temeiul Legii nr. 15/1990 si al Hotararii de Guvern nr. 834/1991
- decizia de restituire data in temeiul Legii nr. 10/2001
- alte asemenea acte emise de autoritatea publica, in conditiile legii.
|
[ - ] |
Legalizarea semnaturii de pe inscrisuri
La solicitarea partii, notarul poate sa legalizeze semnaturile partilor pe orice act pentru a carui valabilitate legea nu solicita imperativ forma autentica. Gasiti mai sus, la Autentificare, lista actelor pentru care forma autentica este obligatorie. .
Legalizarea semnaturii traducatorului.
Este necesara prezenta traducatorului la notar de fiecare data cand se legalizeaza o traducere? [+]
Raspunsul difera dupa cum traducatorul in cauza are depus un specimen de semnatura la biroul notarial sau nu.
Daca specimenul de semnatura al traducatorului este depus la biroul nostru, atunci legalizarea traducerii se va face confruntand semnatura traducatorului de pe inscrisul in cauza cu specimenul de semnatura depus la biroul notarial, fara a mai fi necesara prezenta acestuia.
In situatia in care specimenul de semnatura al traducatorului respectiv nu a fost depus anterior la biroul nostru, prezenta traducatorului este obligatorie.
|
[ - ] |
Legalizarea copiilor dupa inscrisuri [+]
Biroul nostru notarial efectueaza copii legalizate dupa orice documente originale prezentate de solicitant, cu exceptia urmatoareleor documente:
- Hotarari judecatoresti
- Incheieri sau extrase de carte funciara
- Certificate constatatoare emise de catre Registrul Comertului
- Documente care reprezinta stersaturi, modificari, adaugiri, sau care nu sunt perfect lizibile
Poate solicita legalizare de copii orice persoana care se prezinta la notariat cu originalul actului, indiferent daca persoana respectiva este sau nu parte in acel act.
|
[ - ] |
Consultanta juridica
BNP Iulia Iordache va acorda gratuit consultanta juridica preliminara incheierii in cadrul biroului nostru a oricarui act. Pentru a solicita consultanta in probleme de interes juridic general, va rugam sa adresati intrebarea pe forumul Notariat de pe www.juridice.ro iar pentru spete concrete, puteti sa va adresati in scris, la secretariatul nostru, trimitand un email la adresa: notariat@i-notariat.ro.
Opinii legale
Biroul nostru ofera opinii legale bilingve (in limba romana si engleza), echilibrate si concise, in raport de orice situatie juridica particulara, civila sau comerciala, care prezinta interes pentru Dvs sau pentru compania Dvs.
Primirea in depozitul notarial
BNP Iulia Iordache poate primi si pastra in conditii de maxima confidentialitate si siguranta actele Dvs de valoare, inscrisuri si documente ce pot fi depozitate in seiful biroului nostru notarial.
De asemenea, BNP Iulia Iordache va pune la dispozitie servicii de escrow in cadrul unor tranzactii comerciale complexe, BNP Iulia Iordache actionand ca mediator intre partile implicate in tranzactie.
Efectuarea de inscrieri in cartea funciara
|